Organik Yarasa Gübresi
BAT GUANO
Organik Yarasa Gübresi, ya da diğer adıyla 'Bat Guano' ile ilgili tüm bilgileri aşağıdaki içindekiler başlığı altındaki sıralamaya göre bulabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER:
- Yarasa gübresi nedir?
- Suni gübre patlayıcı barut yapımında kullanılıyor
- Organik Yarasa Gübresi nedir?
- Gübrenin satış öncesi aşamaları
- Organik Yarasa Gübresi-özellikleri
- Organik Yarasa Gübresi-faydaları
- %100 Doğal Gübre
- Yarasa gübresi içeriği
- Tarım için en ideal gübre
- Organik gübrenin etkileri
- Gübrede N P K
- Bat guano: kökeni ve kullanımı
- Guano: tarihçesi
- Guano hakkında ilave bilgiler
YARASA GÜBRESİ NEDİR?
Yarasa gübresi, Guano olarak adlandırılır ve yarasaların dışkılarından oluşur. Uluslararası adı Guano olan yarasa gübresi, farklı fosfatlardan oluşan ince taneli bir karışımıdır. (kalsiyum hidrojen fosfat bruşit, monetit, çeşitli apatitler, nitratlar ve organik bileşikler gibi).
1908’de Alman kimyager Fritz Haber, hidrojen ve nitrojenden sentetik amonyak yapmayı başarmıştır. 1910 yılında bunun patentini almış, 1918’de ise bu başarısı ile kimya dalında Nobel Ödülü ile taçlandırılmıştır. Bu buluş ile Almanya, Birinci Dünya Savaşı yıllarında hem suni gübre hem de böcek ilacı yapmayı başarmıştır. Suni gübrenin icat edilmesi ile birlikte de guanoya talep büyük ölçüde azalmıştır. Suni gübrenin uzun vadede toprak üzerindeki olumsuz etkileri bilinmekle birlikte yine de halen ne denli zararlı ve tehlikeli olduğu tam olarak öngörülememektedir.
DİKKAT! SUNİ GÜBRE İLE PATLAYICI BARUT YAPILIYOR!
Suni gübrenin tarıma verdiği zararlarla ile ilgili her geçen gün yeni bir takım tehlikeli bulgular ortaya çıkmaktadır. Aslında suni gübrenin bomba ve barut gibi patlayıcıların yapımında ham madde olarak kullanılıyor olması, zaten bu gübrenin tarımda kullanıldığında tarıma, insan sağlığına ve çevreye ne denli büyük zararlar verdiğini apaçık ortaya koymaktadır. Suni gübre kullanımının sonuçları böyle olunca doğal gübre kullanımının gerekliliği de tüm dünyada artmıştır ve bu nedenle organik yiyeceklerin üretildiği topraklarda sadece doğal gübre kullanılmaktadır.
ORGANİK YARASA GÜBRESİ
Yarasalar gece hayvanlarıdır, gündüz uyur geceleri mağaralarından çıkarlar ve yüzlerce böceği yerler. Bu şekilde doğada doğal bir denge sağlarlar. Gece yenen böcekleri gündüzleri sindiriyor, dışkılarını ise binlerce yıldır yaşadıkları bu mağaralara bırakıyorlar. Böylece bu organik gübre mağaraların optimum iklim ortamında güneşin etkisi olmadan oluşur. Bu gübre çok uzun bir zaman orada kalır. Bu sürenin Hümik ve Fulvik asitlerin oluşumu üzerinde büyük etkisi vardır. Bulundukları adadan olumsuz etkilenen kuş guanosunun aksine yarasa guanosu tüm iyi özelliklerini korur. Yarasa gübresi yağmur suyundan etkilenmez. Yarasa gübresi saf organik maddeler içerir. Örneğin; fosfor, nitrojen, potasyum, protein, kalsiyum ve demir gibi.
Yarasa gübresi; içerdiği böcek kanatları, nispeten düşük pH değeri (5-7) ve nispeten yüksek üre yüzdesi ile ayırt edilebilir. Yarasa Gübresi spesifik olarak ta, yüzde 3-5 nitrojen, yüzde 6-10 fosfor pentoksit (P2O5) ve yüzde 0,5-1,5 potasyum oksit (K2O) içerir.
GÜBRENİN SATIŞ ÖNCESİ AŞAMALARI
Yarasaların dışkılarından oluşan ve büyük miktarlarda mağaralarda mevcut olan yarasa gübresi büyük bir özenle toplanır. Yarasa guanosu toplanırken çok hassas olan bu hayvanların mümkün olduğunca az rahatsız edilmesine özen gösteriliyor. Devlet tarafından uygulanan sıkı kontrollerden sonra ancak sadece birkaç şirket yarasa gübresi toplama izni alabiliyor. Yarasa guanosu hiçbir makine kullanılmadan elle toplanmaktadır. Yarasa gübresi önce elenir ve zararlı patojenleri atmak için ısıl işlemle kurutulur. Daha sonra öğütülür ve katkı maddesi olmadan paketlenir. Bütün bu süreç Avrupa Topluluğu standartlarına göre yapılır. Gübre laboratuvarda sürekli olarak analiz edilir, böylece sabit bir bileşim garanti edilir.
ORGANİK YARASA GÜBRESİNİN ÖZELLİKLERİ
Yarasa gübresi, doğal fosforlu hammaddedir. Organik yarasa gübresi, biyolojik nitrojen, fosfor, potasyum, hümik ve fulvik asitler, kalsiyum, çinko, demir, bakır, bor ve diğer iz elementleri doğal formda içerir. Bu nedenle organik yarasa gübresi, meyve ve sebzelerde yüksek verim, erken olgunlaşma, canlı renkler ve yoğun lezzet sağlar. Ayrıca organik yarasa gübresi daha uzun raf ömrü ve sağlıklı ve güçlü kök gelişimi sağlar. Gübrede bulunan fosfor, saksı ve bahçe çiçeklerindeki çiçeklenmeyi arttırır. %100 Organik yarasa gübresi hiçbir katkı maddesi içermez, besin içeriği çok yüksektir, kokmaz ve verim arttırıcıdır. Organik yarasa gübresi organik meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çimlerde, bahçe ve saksı çiçeklerinde kullanılabilir.
ORGANİK YARASA GÜBRESİNİN FAYDALARI
• Gübre toprağın fiziksel durumunu korur ve iyileştirir, bitkilerin kökleri daha iyi gelişir, verim artar.
• Ürün kalitesi yükselir. Yarasa gübresi doğal bir ürün olduğu için onunla gübrelenen ürünler, diğer gübrelerle gübrelenen ürünlere göre daha lezzetli hale gelir. Bu nedenle ürünler hasattan sonra bile daha uzun süre saklanabilir.
• Gübre bitkinin 10-15 gün daha önce olgunlaşmasını sağlar.
• Zengin makro ve mikro besinler toprağı zenginleştirir.
• Çevre dostu yapısı toprağı kirletmez.
• Gübre, kimyasallar, herbisitler ve böcek ilaçları ile kirlenmiş ve çok fazla ağır metal ile kirlenmiş toprağı eski haline getirir.
• Kimyasal gübrelerin kullanımına gerek kalmaz.
• Toprağın su emme kapasitesi artar, toprak daha kolay kullanılır.
• Gübre bitkinin gelişimini iyileştirir ve hızlandırır.
• Yüzeyde toprak keseklerinin oluşumu etkilendiği için erozyon riski daha azdır.
• Gübre aynı zamanda yüzeyde sıkışmış toprak oluşumunu ve sıkışmış toprak tabakalarının oluşumunu da engeller. Sonuç olarak, toprak daha iyi işlenebilir.
• Gübre, topraktaki mikro organizmaların büyümesini destekler ve onları biyolojik bir denge için doğru seviyeye getirir. Mikroorganizmalar, yararlı besin içeriğini artırır ve bitki tarafından emilimi iyileştirir.
• Gübre, pH değerini ve jeotermal ısıyı düzenler.
• Etki uzun sürer, böylece gübrelemeden sonraki yıl daha az gübre kullanılabilir.
• Maliyetler düşük, depolama ve kullanım basittir.
• Gübre yılın herhangi bir zamanında kullanılabilir.
• Gübre, büyüyen ve çiçek açan her şey için kullanılabilir.
%100 DOĞAL GÜBRE
Yarasa gübresindeki organik madde ve mineral yüzdesinin eşit olması için gübre özenle karıştırılarak hazırlanır ve laboratuvar analizleri yapılır. Böylece tek tip kalite garanti edilir. Belirlenen minimum ve maksimum değerlerin ortalaması ambalaj üzerinde belirtilir. Organik yarasa gübresi, AB yönergelerine uygun olarak üretilmiş % 100 doğal, yüksek kaliteli, tüm bitkiler uygun bir gübredir. Organik yarasa gübresi ile çiçekler, ağaçlar, çimenler, meyveler veya sebzeler en mükemmel şekilde gübrelenir. Organik yarasa gübresi toprağı besler, verimi % 50 -120 artırır, daha güzel çiçeklenme ve lezzetli meyveler sağlar. Kimyasal maddelerden dolayı büyük ölçüde zarar gören doğanın dengesinin yeniden sağlanabilmesi için %100 organik yarasa gübresi, toprak, üretici ve tüketici için %100 memnuniyet sağlar.
YARASA GÜBRESİ İÇERİĞİ
Azot, fosfor ve potasyum içerir.
• Yüksek oranda organik maddeye sahiptir.
• Toprakta çok yüksek tuz konsantrasyonuna neden olmaz.
• İçerdiği malzeme miktarı ile sağlıklı, doğal ve hızlı büyüme sağlar.
• Çevreyi kirletmez ve zarar vermez.
• Bitki üzerinde olumsuz kimyasal etkisi yoktur.
• Kullanıcı dostudur.
• Toprağa kolay nüfuz etmesi için su ile karıştırılabilir.
• Toprağın su depolama kapasitesini artırır.
• Toprağı havalandırır.
• Uzun süre etkindir.
• Kuru koşullarda uzun süre depolanabilir.
• Toprağın pH’ını doğal olarak düzenler.
• Dünya çapında ender bulunan organik gübrelerde liderdir.
Organik yarasa gübresi;
bio tedavi özelliğe sahip mikroorganizmalar açısından oldukça zengindir. Örneğin 100 ml yarasa gübresi yaklaşık 1 milyar bakteri içerir. Bu mikroorganizmalar, topraktaki toksinlerin ayrışmasını destekleyerek toprağın besin maddeleriyle zenginleşmesini sağlayarak toprak kalitesini iyileştirir. Aynı zamanda yarasa gübresindeki doğal organik bileşenleri çözer. Yarasa gübresinin bu özellikleri, özellikle patates ve domates gibi sebzelerin yetiştirilmesi sırasında hasatta artış sağlar.
Bu nedenle, makro besinleri (özellikle N, P, K, ayrıca Mg, Ca, S, Na ve Cl) ve mikro besinleri (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo gibi) içeren yarasa gübresi, tarımda gübre olarak tercih edilmektedir.
TARIM İÇİN EN İDEAL GÜBRE:
Yüksek mineral içeriği nedeniyle, yarasa gübresi tarım için en uygun organik gübredir. Yarasa gübresi, çiçekli bitkiler ve iç mekan bitkileri için de mükemmeldir. Yarasa gübresi % 15-20 hümik ve fülvik asit içerir. Sonuç olarak, nematisidal ve fungisidal bir etkiye sahiptir.
Nematisidal etki, nematodların ilk aşamasını yok eder ve onları etkisiz hale getirir. Bu, bitkinin beslenmesinde ve büyümesinde önemli rol oynayan kök sistemini korur. Mantar öldürücü etki bitkiyi mantarların neden olduğu hastalıklara karşı korur.
Kuşlarda ve yarasalarda nitrojenin yarısı, atılan dışkıdan organik nitrojenden ve diğer yarısı da atılan idrardan gelen üreden oluşur ve hızla amonyak nitrojen (NH4 +) fosfor ve potasyuma ayrışır. Bu bileşenler yarasa gübremizin bir parçasıdır ve P2O5 ve K2O sıralamasıyla öne çıkar. Yarasa dışkıları bu iki bileşeni de optimal bir karışımda içerir ve dünya çapında doğal fosfor kaynağı olarak bilinir.
N – P – K
Yarasa gübresindeki azot, fosfor ve potasyum yüzdesi N-P-K kısaltması ile ve % olarak belirtilir. Hem yarasa dışkılarındaki mineral maddelerinin içeriği hem de ticari olarak temin edilebilen gübrelerin bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir, çünkü bu, yarasa gübresinin biyolojik besin değerine dair size tarafsız bir kanıt sunar.
ORGANİK GÜBRENİN ETKİLERİ
Kimyasal gübre etkisini çabuk yitirir. Üç hafta sonra tekrar gübre atmanız gerekir. Bu yaz boyunca bu şekilde devam eder. Organik gübre ise çok daha uzun süre etkilidir. Organik gübreyi yılda en fazla üç kez kullanmak yeterlidir.
Başka bir dezavantaj da şudur: kimyasal gübreler ile organik gübreler birlikte iyi çalışmıyor. Organik gübre ile sağlıklı bir çevre oluşturursunuz, kimyasal gübre ile bunu çok çabuk bozarsınız, çünkü bunlar toprak sağlığı için zararlıdır. Toprak sağlığı kimyasal gübre yüzünden fakirleşir. Bir yaranız olduğunda kimyasal gübreyi çıplak elle atmaya kalktığınızda kimyasal gübrenin ne kadar yakıcı olduğunu fark edersiniz. Gübre adeta ısırır.
GÜBREDE N P K
Her durumda doğal gübre öneriyoruz. Yine de kimyasal gübre kullanmak isterseniz, azot, fosfor ve potasyum oranlarına dikkat edin. 12-10-18 NPK varyantına sahip olmalısınız.
- N azottur, bitkilerin büyümesini sağlar.
- P, köklerin beslenmeyi daha iyi emmesini sağlayan fosfordur.
- K, otları ve bitkileri daha yeşil yapan bir madde olan potasyum anlamına gelir.
Kimyasal gübre mi yoksa organik gübre ile mi kullandığınızı nasıl anlarsınız?
Her ne kadar bazen küçücük harflerle yazılmış olsa da bu ambalajın üzerinde yazıyor olmalıdır. Satıcının da bunu bilmesi gerekir ve her ihtimale karşı: kimyasal gübreler genellikle beyaz veya gri granüllerden oluşur.
BAT GUANO: KÖKENİ VE KULLANIMI
Özetle Guano gübresi dünyadaki en eski gübredir ve içeriğinde bulunan birçok besin maddesi nedeniyle çok zengin bir gübredir. Bununla birlikte, zorlukla ve zor şartlarda elde edildiği için maliyeti nispeten yüksektir.
Ancak sebzeler, meyveler, ağaçlar ve çalılar, balkon çiçekleri, saksı bitkileri, guano gübresine çok iyi cevap verir. Ayrıca gübre, topraktaki önemli mikroorganizmaların gelişimini destekler ki bu da toprak oluşumu için çok önemli bir bileşendir. Guano bu nedenle bir kompost ajanı olarak da kullanılabilir.
Gübrenin açılıncaya kadarki dayanma süresi daha uzun olduğundan diğer birçok gübreye nazaran etkinliği daha fazladır. Günümüzde bu gübre, diğer gübrelerin besin değerini arttırmak için ilave besin kaynağı olarak ta kullanılmaktadır.
GUANO: TARİHÇESİ
Kuş pisliklerinin gübre olarak kullanılması Araplar tarafından zaten biliniyordu. 12. yüzyılın başlarından beri Basra Körfezi’ndeki adalar Guano Adaları adını almıştı. Ama zaten MÖ üçüncü ve beşinci yüzyılda İnkalar kuşları bu amaçla kullanmıştı. O dönem Guano gübresi ile zaten yoğun ticaret ve tarım yaptıklarına inanılıyor. Guano Adaları ile ilgili ilk yazılı kayıt, 1553’te Cieza de Leon’dan ve 1804’te Alexander von Humboldt’tan gelmiştir. Alexande von Humboldt Güney Amerika seferinden getirdiği örnekleri Avrupa’ya tanıtmış ve analizini yaptırmıştır. Ancak Liverpool’a guano gübresi ithalatı ancak 1840 yıllarında başlayabilmiştir. Guanos, değerli gübrenin uzun süreli kullanımını sağlayacak ve hatta stokların sürekli yenilenmesini sağlayacak şekilde çıkarıldı. Üreme mevsimi boyunca, kuşları koruma amacıyla adalara girmek ölüm cezasına varan cezalar ile yasaklanmıştır. Aynı cezalar kuşları öldürenler için de uygulanmıştır. Bu oldukça sert önlemler kuş kolonilerini uzun zaman koruyabilmiştir.
Gelişen guano ticaretine ek olarak, bir tür ikame ekonomisi de gelişmiş. “Balık gübresi” veya “ringa gübresi” üreten fabrikalar bu şekilde kurulmuş.
Örneğin;
balık ve balık atıkları toplandı, havuzlarda az miktarda sülfürik asitle işlendi, kurutuldu ve toz haline getirildi. Hatta “Helgoland Fish Guano” ve “Altona Algae Guano” aynı şekilde üretildi. Balina atıkları bile bu şekilde işlendi ve 1873’te “balina guanosu” olarak piyasaya sürüldü.
GUANO HAKKINDA İLAVE BİLGİLER
- “Guano” kelimesi Güney Amerika kökenli olup İspanyolcadan gelmektedir ve anlam olarak doğal kurutulmuş dışkı birikintisi demektir.
- İlk olarak Peru kıyılarındaki adalarda yaşayan deniz kuşlarının dışkısı için kullanılmıştır.
- Aynı zamanda bu terim diğer türlerin atılımları için de kullanılmıştır, örneğin; Yarasa gübresi veya fok gübresi gibi.
- Guano doğal azot ve fosfor içerdiği için organik gübre olarak kullanılır.